Тайните на перфектното чеверме - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайните на перфектното чеверме
Автор: Мария Ангелова

Румен Луканов от Смолян е майстор на чевермета от 30 години. Откриваме го да контролира как се въртят чеверметата на гайдарското надсвирване и събор в село Гела.


- Как се прави перфектното чеверме?

- Трябва ви трупно месо от шилета. Тазгодишни агнета, които са се родили януари месец някъде, като станат на 5-6 месеца, вече не са агнета, а шилета. Около 40 кг са горе-долу. Като се заколи, остават 20-22 кг. От него става най-добре. Не се топи много, няма много мазнина и е по-добро за ядене.

- А има ли майсторлък при въртенето на шиша?

- Има. Трябва да се върти постоянно и да се поддържа огъня. Огънят не трябва да е много голям, защото ще изгорят – казваме, да ври по малко. Това е – няма никаква философия. Огъня и въртенето. Иска се много труд – едно чеверме се върти 6-7 часа.

- Какви подправки се слагат?

- Слага се само сол. Нищо друго. Поне се знае, че това е чисто месо. И мазнина не се слага, то си има. От лойта вътре се взима и се маже отвън преди да почне да се пече.

- Имало ли е оплаквания досега?

- Много рядко. Почти няма, но има всякакви хора – на едни им е сухо, на други им е тлъсто. Все пак те могат да гледат и да си избират какво месо искат.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Истинският Типун, 14.08.2013 | 14:59
Друго си е чистото месце :)
Абонирайте се за нашия бюлетин